Vegan recepten
Hieronder een overzichtje van wat we de laatste weken hebben gemaakt. Nu en dan komt er helemaal onderaan het rijtje ééntje bij.
Hieronder een overzichtje van wat we de laatste weken hebben gemaakt. Nu en dan komt er helemaal onderaan het rijtje ééntje bij.
Gepaneerde courgetteschijfjes en ongeschilde aardappelschijfjes in zonnenbloemolie gebakken, overgoten met boontjes in tomatensaus en gegarneerd met dille.
Volledig recept, zie: Olia HerculesToum is een eenvoudige en overheerlijke looksaus. We hebben ze gemaakt bij gebakken Poolse pirogi (ravioli gevuld met kool, aardappel of champignons, te koop in de Poolse winkel op de Naamse stw). Recept van Tori Avey.
Dit andere lekkere sausje maak je met een pakje van 250g silken tofu. Dat meng je met citroensap, tamarinde, curry, kurkuma, peterselie, hoisin, pikante kruiden, mosterdpoeder, peper en zout.
Voor een lekker pikante Thai soep gebruik je als basis gestoofde ui, look, gember, wortel, selder, prei en groentenbouillon. Je maakt het simpel pittig met de Soybean paste with chillies van Healthy Boy. Je geeft het een frisse smaak met limoenblaadjes en citroengras. Eindeloos combineerbaar met champignons, sojascheuten, bonen, aardappelen, erwtjes, enz.
Wil je zelf chilipasta maken, neem dan bijv. 4 picantino pepers, 2 sjalotten, 2 looktenen, een bosje koriander en een stukje gember. Versnipper alles in de blender met een lepeltje komijn. Laat 20' stoven in olijfolie. De afgekoelde massa fijn pureren en op smaak brengen met zout.
En dan kan je beginnen aan de Peruvian pumpkin casserole. Onze versie zie je hieronder ;-).
Super lekker. Veel hangt af van je (al dan niet zelf gemaakte) chilipasta.
Chermoula of charmoula is een saus die in heel Noord Afrika wordt gegeten. Er bestaan heel wat varianten. Onze versie is een basissaus die heel lekker is als marinade bijv. bij pompoen.
Meng een bosje verse koriander met 2 versnipperde teentjes look, een stuk gember van 1 cm, sap en geraspte schil van 1/2 citroen, komijn, kurkuma, paprika (telkens ongeveer 1 teelepel), een lepel harissapasta en olijfolie (ong. 7/8 soeplepels: de marinade moet smeerbaar zijn).
De couscous bereid je zoals aangegeven op het pak (gebruik evt. bouillon ipv gewoon kookwater). Als hij klaar is, leg je er een klompje Bakken&braden op. Laat even smelten en dan alles losmaken met een vork. Mengen met granaatappelpitten, gepelde amandelnoten en rozijntjes.
Heerlijke spaghetti uit de Abruzzen gekregen van Michel. Al dente gekookt en geserveerd met cantharellen/gewone champignons in tomatensaus. Voor de tomatensaus marzano tomaten en kumatos gemengd met een doos pelati van Mutti, wat selder, enz. Vegan parmesaan. A se taper le cul par terre ... Grazie, Michele, ;-).
De pasta was dan wel niet vegan, want met eieren gemaakt.
Zaalouk is een heerlijke, simpele saus die je warm en koud kan eten. Een mogelijk recept vind je op:http://www.telegraph.co.uk. Deze is op basis van courgette en tomaat en past prima op pittabrood. Volgens eigen goesting aan te passen.
Zaalouk, gestoofde ui, tajine en gebakken aubergines.
Terecht noemt Anna Jones ajuin 'the star of the kitchen'. We maakten 1 van haar recepten: hele, gepelde ajuin gestoofd in een saus van bakboter, laurier en steranijs. Op https://www.theguardian.com vind je nog een ander recept dat er al even smakelijk uitziet: gefrituurde sjalotreepjes.
Al dat lekkers hebben we telkens met de heerlijke broodjes van Ve gegeten!
Klinkt chiek, he? En toch is het super simpel. Reken op een uurtje kooktijd.
De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat onze pasta ook 'a l'uovo' was. Dus niet echt vegan. Maar we hadden ze gekregen van Michel. Die had ze speciaal uit de Abruzzen meegebracht. Ze niet gebruiken zou pas erg geweest zijn. Ze was trouwens super lekker. We maakten er eerder al spaghetti alla chitarra met cantharellen in tomatensaus mee.
Smakelijk. Lekker met een uitstekende Shiraz-Pinotage Groot Eiland van 2015 (te koop in de Oxfam Wereldwinkel: 7euro75).
Maak purée. Bak de pulled veggie (zie verpakking). Vermeng purée en pulled veggie. Maak rode kool. Alles samen een schotel waar je blijft van eten.
We gebruikten voor ons twee: 1 builtje wilde rijst, 1 aubergine, 200g shitake, 2 pakjes So Fine voorgebakken tofu blokjes, zwarte bonensaus, 1 gedroogde rode peper, 2 sjalotten, 2cm gember, 150ml bouillon, 4 pijpajuinen en maïsolie
Opgediend met wilde rijst en versierd met versnipperde pijpajuintjes.