Rimor20162

Tocht #2 2016: la Terre des 2 Caps, Fr



Vergeetlijst:

  • fietsen
  • verrekijker, fototoestel
  • laarzen, warme kleding
  • eten én drinken
  • we hebben nu 4 dagen geleefd met minder dan 80l water, zonder probleem - chemisch toilet 2 x geledigd, douches en enkele toiletbeurten op campings zijn hierin niet meegerekend; we verbruiken dus aanzienlijk minder water dan thuis, ik schat dat we nog 30l over hebben
  • we hebben 2 dagen op eigen stroom geleefd (met verwarming aan), lampjes op zonne-energie zijn goed van pas gekomen
  • check voor reis #3: Webasto, tv, lamp, deur ... garage reorganiseren



  • Office du tourisme.

    Routes: zie papieren kaarten en pdfs in iBooks. Wij starten in Tardinghen, tussen de Cap Blanc Nez en de Cap Gris Nez.

    22/4
    Oorspronkelijk was deze tocht gepland vanaf 22/4. Een griep (?) besliste er anders over. We vertrekken op zaterdag 23/4. We staan aan de Ferme de l'Horloge met een prachtig zicht op de zee en de 'white cliffs of Dover'.

    F.Vallotton, Strand in Vasouy, 1913


    23/4

    Wandeling langs het kerkje van Tardinghen, via Wissant en le sentier du Fartz terug. Alles samen ongeveer 3 uur (10km5). Gelukkig is de plaatselijke brouwerij des 2 Caps (vlak naast onze boerderij) open. We proeven er la Noire de Slack, la Belle Dalle en la bière des 2 Caps. Allemaal heel lekker. Nori soep met tofu en noedels. De Beaumes de Venise uit de Carrefour is heerlijk.
    's Avonds een felle discussie over woorden. Over wat ze betekenen. Over interpretatie. Over vaststellingen en waardeoordelen.


    24/4
    Met de fiets naar Cap Griz Nez. Veel heuvelachtiger dan verwacht. Venijnige, korte hellingen. Putten eigenlijk. Je kan niet profiteren van de snelheid die je in de bergaf maakt: je valt stil in het begin van de steile overkant. De Cap is mooi. Je hebt er een prachtig zicht over het Nauw van Calais. Hier passeren 500 boten per dag. Een echte bootostrade.


    Van hieruit hadden de Duitsers 4 jaar lang een schietwedstrijd met de Britten aan de overkant: Hellfire. Reuzenkanonnen aan beide zijden van la Manche. En maar knallen. Het juiste aantal schoten weet ik niet meer. Een paar tienduizend van elke kant. Aan de bomkraters te zien, waren de Engelsen er een paar keer heel dichtbij ... Alsof het een spelletje vogelpik betrof. 180!
    Terug thuis net voor de eerste sneeuw/hagelbui. Een half uurtje later is het terug zon. Flageolets verts ( oui, le roi des ...), snijbonen, sojastukjes, bulgur d'épeautre. Ook de Saint-Véran uit de Carrefour valt goed mee.



     

     



    25/4
    Eerst onze waist tanks ledigen en dan naar Mimoyecques. De eerste van onze V1/V2/V3 lanceerbases lijkt (nog) niet open. Naar la Coupole in de buurt van Saint-Omer dan maar. Indrukwekkend. En zo intriest. Als je bedenkt dat duizenden zijn omgekomen bij het uithouwen van deze ondergrondse V2 basis... La Coupole maakt ook de link tussen de eerste Nazi raketten en latere ruimtevaartprojecten. Zou Werner Von Braun een seconde gedacht hebben aan de duizenden dode dwangarbeiders van het Dorakamp toen Apollo 11 naar de maan vertrok?

    Tegen de avond staan we op een camping vlakbij de Blockhaus van Eperlecques. 'Plus de 22300 V1 tirés! Plus de 3100 V2 arrivés... Unique au monde: rampe de lancement V1, longueur: 45 mètres ... époustouflant, magique et terrible à la fois!' Zo staat het op de reclameflyer.
    Komt dat toch zien mensen! Dé attractie uit de streek! ... Hoe zouden we reageren als er zou staan: plus de 15000 civils anglais tués! Plus de 6000 prisonniers crevés, affamés et torturés! Et tout ça en moins de deux ans!
    Wat fascineert ons in deze massavernietigingswapens?
    26/4
    Vandaag verjaardag Tom ... Ik krijg voorwaar antwoord op mijn felicitatie sms'je ...
    De Blockhaus is zoals verwacht: indrukwekkend, grijs, koud, kil en angstaanjagend. Het reusachtige ding werd door de RAF gedeeltelijk vernietigd. Nadien werd het deels heropgebouwd met een nieuw bouwsysteem, de schilpadtechniek. Vooral Belgische Joden lieten hier het leven (vervoerd vanuit de kazerne Dossin in Mechelen) maar ook Polen, Russen, Tsjechen.

    Nadien trekken we naar Cassel, een stevige heuvel boven St Omer. Prachtig, leuk stadje. Overal zie je 'Vlaamse' café&-restaurants waar ze pottekesvlees, karbonades en spiringue met frieten verkopen. Het Kerelshof, de Goedendag en l'auberge des Flandres zitten vol.
    Helemaal boven heb je prachtige vergezichten. Je staat er naast een windmolen (er zijn er nog veel in de streek) en een standbeeld van maréchal Foch. Die wordt hier als een halve heilige beschouwd. In 1914 zette hij hier nl. zijn QG op. En ging alle dagen, qu'il pleuve ou qu'il vente naar de mis van 6u! Dat hij duizenden soldaten de dood injoeg wordt zedig verzwegen.
    Het museum van Cassel is zeer de moeite. De tijdelijke tt over Mercator en Ortelius is voor ons, na Sint Niklaas, een beetje een leuke herhaling (ahum). In de vaste tt staan rare dingen zoals het vertrek naar de heksensabbat van Teniers en la lactation de Saint Bernard. De heilige Bernard zou al biddend in slaap gevallen zijn, de heilige Maagd zou hem de borst gegeven hebben en hij zou zo zijn Geloof hebben ingetutterd ... zie museedeflandre.lenord.fr



    Een tof stadje dus waar we graag nog eens passeren. Hieronder zie je Vé op een andere eigenaardigheid van Cassel: een in beton nagebootste tuin op de helling van de Jardin des Recollets.
    We slapen in Bailleul, in de Ferme des Saules. We kijken vanuit ons bed naar de zonsondergang. Magnifiek.
    27/4
    Het is koud. Kouder dan vorige week zeggen de dames van de boerderij annex winkel. Toen was het 21 graden. Vanmorgen 4.
    De heuvel daar recht voor ons? C'est le Kemmel! Iets verder ligt de Mont Noir en de Mont des Cats. Een heel mooie streek. Om eens met de fiets te doen als het warmer is.
    Terug naar OH via Ieper, Kortrijk, Gent. Zeer slecht weer: felle regen met sneeuwhagel.